Er kunnen verschillende redenen zijn om elektriciteit aan te leggen in de tuin bij uw woning. Mogelijk wilt u een lamp aansluiten in uw tuinhuis of losstaande schuurtje, wilt u in de tuin een sauna of jacuzzi plaatsen, enzovoorts. De kabels die u in huis gebruikt zijn over het algemeen niet geschikt als grondkabel in de tuin. Voor een grondkabel aansluiten heeft u niet alleen het juiste soort elektriciteitskabel nodig. Er zijn meer factoren om rekening mee te houden! Denk bijvoorbeeld ook aan de juiste diepte voor de grondkabel, het type stopcontact dat u in de tuin gebruikt, enzovoorts.
Op deze pagina leest u meer over een grondkabel aansluiten en hetgeen waarmee u hierbij rekening dient te houden.
Stappenplan: aanleggen van een grondkabel
Volg onderstaande stappen, wanneer u een grondkabel aan gaat leggen. Schakel de hulp van een elektricien in, wanneer u tegen problemen aanloopt.
Stap 1:
Zorg dat de stroomvoorziening uitgeschakeld wordt, door de schakelaar om te zetten in de meterkast. Controleer met een spanningzoeker of er geen stroom meer op de elektriciteitskabels staat.
Stap 2.
Plaats een centrale kabeldoos tegen de wand van uw woning aan. Vanuit deze kabeldoos kunt u de elektra verder door uw tuin leggen.
Stap 3.
Zorg dat er een gat in de muur geboord wordt, waarlangs u de elektriciteitskabels naar de centrale kabeldoos kunt trekken. Sluit de centrale kabeldoos vervolgens op de juiste wijze aan.
Stap 4.
Graaf een geul van minimaal 40 tot 50 centimeter diep. Het voorkomt dat u de kabel kunt beschadigen tijdens werkzaamheden in de tuin. U kunt de grondkabel door een beschermende kabelbuis van kunststof laten lopen. Zo raakt u de kabel niet direct, wanneer u een schop te diep in de grond steekt tijdens het spitten.
Stap 5.
Leg via de geul grondkabels voor naar de verschillende plekken in de tuin, waar u straks elektra wilt kunnen gebruiken.
Stap 6.
Sluit op de gewenste plek in de tuin een buitenstopcontact aan. Zorg er hierbij voor dat het stopcontact spatwaterdicht is. Dit vindt u vaak op de verpakking van het stopcontact.
Stap 7.
Zet de stroom weer op de elektriciteitskabels en controleer of het stopcontact in de tuin goed werkt. Gooi pas na het testen van het stopcontact de geulen dicht.
Waar op letten bij aanleg van een grondkabel?
In plaats van de grondkabels onder de grond te leggen, kunt u deze ook bovengronds laten lopen. Mocht u hiervoor kiezen, dan is het belangrijk stevige en slagvaste elektrabuizen te gebruiken. Deze hebben doorgaans een grijze kleur. Zorg er hierbij voor dat de kabels en kabelbuizen niet beschadigd kunnen raken bij werkzaamheden in de tuin. Op plekken waar u een tuinlamp op de grondkabels aan wilt sluiten, dient u een lus te gebruiken. Knip de kabel niet in, om kortsluiting te kunnen voorkomen. Daarbij zorgt een lus ervoor dat u voldoende kabel heeft voor het aansluiten van de lamp.
Waarop moet ik letten bij de aankoop van een grondkabel?
Bij de aankoop van een grondkabel spelen verschillende factoren een rol. Met name de dikte van de kabel is belangrijk, daar dit bepaalt hoe groot het vermogen van de grondkabels is. Het is afhankelijk van de apparaten die u op de stroompunten in de tuin aan wilt kunnen sluiten, welke dikte het meest geschikt is. Er zijn verschillende websites waarop u tabellen vindt voor het bepalen van de juiste grondkabel. Ook een elektricien kan u hierover adviseren.
Hulp inschakelen bij een grondkabel aansluiten
Een grondkabel aansluiten kan best een lastige klus zijn! U dient het juiste type grondkabel te vinden, vervolgens voor de juiste hulpmiddelen te zorgen en de kabel tenslotte op correcte wijze aan te sluiten. Het is belangrijk dat er geen vocht bij de elektriciteitskabels komt, daar dit voor kortsluiting zou kunnen zorgen. Schakel de hulp van onze elektriciens in Antwerpen in, om u te laten helpen bij het aanleggen van een grondkabel. Onze elektriciens hebben de kennis en ervaring om deze klus op correcte wijze voor u uit te voeren.