Perilex aansluiting: wat is dat nu precies?

 

Een perilex aansluiting komt tegenwoordig in vrijwel iedere nieuwbouwwoning voor. Hoe dit komt? Doordat steeds meer mensen op inductie gaan koken. Om zo’n kookplaat te kunnen gebruiken, is een perilex aansluiting noodzakelijk. Een inductiekookplaat vraag namelijk veel stroom en dat kan niet verkregen worden door een standaard stopcontact van 230 volt. Indien een inductieplaat aangesloten wordt op een gewoon stopcontact, vliegt de groep er regelmatig uit. De stroomvraag is namelijk dusdanig groot dat één groep dit niet kan verwerken. Met een perilex aansluiting is dit echter geen probleem. Hieronder vertellen wij jou meer over deze aansluiting.

Meer vermogen door dubbele draden

Dankzij een perilex aansluiting kan meer vermogen geleverd worden dan via een regulier stopcontact. En dat terwijl er gewoon dezelfde draden aanwezig zijn. Net als een gewoon stopcontact is een perilex aansluiting namelijk ook voorzien van een blauwe draad voor aanvoer van de stroom, een bruine draad voor afvoer van de stroom en een geelgroene aardedraad. Hoe het dan toch kan dat een perilex aansluiting meer vermogen kan leveren? Doordat er van de blauwe en bruine draad niet één, maar twee aanwezig zijn. Er wordt dus dubbele stroom geleverd, waardoor ook zware apparaten in huis goed hun werk kunnen doen.

Is perilex hetzelfde als krachtstroom?

Perilex wordt vaak vergeleken met krachtstroom. Dit is inderdaad logisch, omdat beide aansluitingen meer vermogen leveren dan een standaard stopcontact. Helemaal hetzelfde is het echter niet. Voor krachtstroom moet namelijk een speciale installatie aanwezig zijn in de groepenkast. In woonhuizen kom je dit bijna nooit tegen. Bij bedrijven is het echter de normaalste zaak van de wereld. Nu ben jij vast en zeker benieuwd hoe het kan dat kookplaten in woonhuizen dan toch kunnen werken. En hier komt de perilex aansluiting om de hoek kijken. Een perilex aansluiting wordt namelijk altijd aangesloten op twee groepen. Hierdoor kan de elektrische installatie in de stroomvraag voorzien wanneer dit nodig is.

Zelf perilex aansluiting plaatsen?

Stap jij over van het koken op gas naar inductie of keramisch? Dan is een perilex aansluiting noodzakelijk. Indien jij jarenlang op gas hebt gekookt, is deze ongetwijfeld niet aanwezig. Jij moet deze aansluiting dus eerst realiseren. Ten eerst moet er een speciaal stopcontact achter jouw kookplaat geïnstalleerd worden. Deze moet vervolgens met behulp van de juiste kabels aangesloten worden op de zogeheten kookgroep in de meterkast. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gedaan wordt, want anders werkt het niet. Wil jij er zeker van zijn dat jouw perilex aansluiting werkt? Doe dan een beroep op een elektricien.

 

 

Waarin verschilt een geaard stopcontact van een niet-geaard stopcontact?

Vroeger werden alle woningen voorzien van een niet-geaard stopcontact. Regelmatig kwam het voor dat stopcontacten verbonden werden met waterleidingen, om een te grote hoeveelheid elektriciteit af te voeren naar de aardbodem. Tegenwoordig wordt dit echter niet meer gedaan. Alle huizen worden vandaag de dag namelijk voorzien van geaarde stopcontacten. Heb jij nog stopcontacten zonder aarde? Overweeg deze dan eens te vervangen. Voordat jij overgaat tot vervanging, wil je ongetwijfeld weten waarin de twee genoemde stopcontacten van elkaar verschillen. Dit vertellen wij jou in onderstaande tekst.

Extra draad voor afvoeren stroom bij overspanning

Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad. Indien er geen sprake is van overspanning, doet deze draad niets. Slaat de bliksem echter in of ontstaat er kortsluiting? Dan treedt de aardedraad pas in werking. Deze draad voert de extra hoeveelheid stroom die vrijkomt in dat geval af naar de aarde. Zo wordt voorkomen dat elektrische apparaten, schakelaars en stopcontacten onder spanning komen te staan.

Alleen geaarde stekkers kunnen in een geaard stopcontact

Heb jij een geaard stopcontact? Dan kun je hier alleen maar een geaarde stekker in doen. Dit is een stekker met twee inkepingen aan de bovenkant. Hier vallen de twee metalen pennetjes van een geaarde wandcontactdoos precies tussen. Heb jij een geaarde stekker en past deze zonder moeite in het stopcontact? Ga er dan niet klakkeloos vanuit dat het ook een geaard stopcontact betreft. Een geaarde stekker kan namelijk ook zonder problemen in een niet-geaarde wandcontactdoos. Andersom is dit niet het geval. Door de metalen pennetjes boven en onder kan een elektrisch apparaat zonder geaarde stekker niet in het stopcontact gestoken worden.

Laat niet-geaarde stopcontacten vervangen

Zoals je kon lezen zijn geaarde stopcontacten een stukje veiliger dan niet-geaarde exemplaren. Dit doet jou er mogelijk toe besluiten je niet-geaarde stopcontacten te vervangen. Een goede keuze, maar dit is wel even wat werk. Er moet ten eerste een aarderail worden aangesloten in jouw meterkast. Ten tweede moet er een geelgroene aardedraad getrokken worden naar de wandcontactdozen in jouw woning. En tot slot moeten er ook nog nieuwe stopcontacten komen. Een aardedraad is namelijk alleen aansluitbaar op geaarde stopcontacten. Lijkt het je niet verstandig deze klus zelf uit te voeren? Neem dan gewoon contact op met een elektricien. Hij kan ervoor zorgen dat jij binnen de kortste keren over geaarde stopcontacten beschikt!

Vervang oude schakelaars voor een moderne dimmer

Veel mensen hebben bij de bouw van hun woning gekozen voor het gebruik van traditionele schakelaars, waarmee de verlichting in huis bediend kan worden. Niet lang na de introductie van deze schakelaars werden de dimmers geïntroduceerd. Met een dimmer is het heel eenvoudig om de lichtintensiteit in te stellen. Zo hoeft u de verlichting niet volledig in te schakelen als u bijvoorbeeld een mooie film bekijkt, of wanneer u in de ochtend in alle rust op wilt staan. Tegenwoordig zijn er naast deze dimmers nog tal van andere mogelijkheden voor de bediening van de verlichting in huis. Denk bijvoorbeeld ook aan de apps die u op een mobiele telefoon of tablet kunt installeren. In dit artikel vertellen we u meer over het gebruik van dimmers in huis.

 

Dimmers op de plek van een schakelaar plaatsen

Voor het vervangen van een schakelaar voor een dimmer heeft u de hulp van onze elektriciens over het algemeen niet nodig. Op internet vindt u handige stappenplannen, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe de montage van een dimmer in z’n werk gaat. Het is verstandig om hier een spanningszoeker bij te gebruiken, waarmee u kunt controleren op welke onderdelen stroom staat. Het voorkomt dat u een schok krijgt!

 

Wilt u een nieuw gat in de muur maken voor een dimmer? Laat in dat geval een elektricien langskomen, om u te adviseren over de manier waarop u dit het beste kunt doen. Wij kunnen u daarbij helpen bij het leggen of verleggen van elektrakabels naar deze nieuwe plek in de muur.

 

Aanschaf van een geschikte dimmer

Let bij de aanschaf van een dimmer goed op het type dimmer wat u nodig heeft. Niet iedere dimmer is namelijk met ieder type lamp (spaarlamp, ledlampen, gloeilampen, etc.) te combineren. Op de dimmers vindt u de letters R, C en L, die aangeven met welke lampen de dimmers gecombineerd kunnen worden. Onze elektriciens vertellen u hier graag meer over!