Een defecte lamp kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk is de lamp zelf kapot, waarbij het voldoende is om deze losse lamp te vervangen. Het kan echter ook voorkomen dat geen enkele lamp in uw woon- of slaapkamer nog werkt. In dat geval ligt de oorzaak niet bij de lampen, maar mogelijk bij een gesprongen stop in de meterkast. Controleer bij het uitvallen van een lamp daarom altijd, of de andere lampen in de ruimte nog wel werken. Het kan voorkomen dat slechts de stop van uw woonkamer is gesprongen. In dat geval lijkt het probleem bij de lamp te liggen. De lamp in de hal of bijvoorbeeld slaapkamer werkt immers nog! Het toont aan dat het belangrijk is om te testen of een andere lamp in dezelfde ruimte werkt.

Op deze pagina leest u meer over een lamp vervangen en hetgeen u hierbij rekening mee dient te houden. U wilt voorkomen dat u een schok krijgt of brandplekken oploopt.

Veiligheidsmaatregelen bij een lamp vervangen

Bij een lamp vervangen is het allereerst belangrijk, dat u een aantal veiligheidsmaatregelen neemt. Wanneer de lamp een lange tijd aan heeft gestaan, is het belangrijk nog enige tijd te wachten totdat u de lamp vervangt. De lamp is mogelijk erg heet, waardoor u het risico loopt uw hand te verbranden bij het vervangen van de kapotte lamp. U kunt een doek gebruiken om de kans te verkleinen dat u zich bezeert als u de lamp aanraakt.

Ook is het belangrijk om te controleren of de schakelaar is omgezet, nadat de lamp uitviel. Het voorkomt dat u direct in het felle licht van de lamp kijkt, als u deze vervangt door een nieuw model. Twijfelt u? In dat geval kunt u tijdelijk de schakelaar in de meterkast omzetten.

Benodigdheden voor een lamp vervangen

Voor een lamp vervangen heeft u over het algemeen weinig nodig. Een nieuwe lamp met de juiste fitting kan voldoende zijn. Gaat het om een lamp aan het plafond of hoog aan de wand? Pak er in dat geval ook een trap bij, zodat u goed bij de lamp kunt komen. Zou u aan de lamp trekken omdat u hier niet goed bij kunt komen, dan loopt u het risico dat de lamp losschiet van het plafond of de wand.

Tip: Neem een doek om wat meer kracht op de lamp te kunnen zetten, als deze niet direct loskomt van de fitting.

Verschillende fittingen

Het uiteindelijk van de lamp, het schroefdraad, moet passen bij de fitting van een lamp. Het is goed om te weten dat er verschillende soorten fittingen bestaan. De meest gebruikte fitting is de E27 fitting. Net als de E14 fitting heeft de E27 fitting een schroefdraad. Er zijn echter ook lampen met aan het uiteinde twee puntjes. Het gaat hierbij vaak om spotjes, die bijvoorbeeld in het plafond van de woonkamer of een plankje in de keuken gebruikt worden. Dit noemen we een GU10 fitting.

Hulp bij een lamp vervangen in huis

Heeft u moeite met een lamp vervangen, of werkt de lamp ook na het vervangen hiervan nog niet goed? In dat geval kan de hulp van onze elektricien in Antwerpen wenselijk zijn. De elektricien kan de lamp voor u vervangen en de elektra in huis waar nodig nalopen als de lamp niet goed werkt. U kunt altijd contact met ons opnemen!

Call Now Button