Een perilex aansluiting komt tegenwoordig in vrijwel iedere nieuwbouwwoning voor. Hoe dit komt? Doordat steeds meer mensen op inductie gaan koken. Om zo’n kookplaat te kunnen gebruiken, is een perilex aansluiting noodzakelijk. Een inductiekookplaat vraag namelijk veel stroom en dat kan niet verkregen worden door een standaard stopcontact van 230 volt. Indien een inductieplaat aangesloten wordt op een gewoon stopcontact, vliegt de groep er regelmatig uit. De stroomvraag is namelijk dusdanig groot dat één groep dit niet kan verwerken. Met een perilex aansluiting is dit echter geen probleem. Hieronder vertellen wij u meer over deze aansluiting.

Meer vermogen door dubbele draden

Dankzij een perilex aansluiting kan meer vermogen geleverd worden dan via een regulier stopcontact. En dat terwijl er gewoon dezelfde draden aanwezig zijn. Net als een gewoon stopcontact is een perilex aansluiting namelijk ook voorzien van een blauwe draad voor aanvoer van de stroom, een bruine draad voor afvoer van de stroom en een geelgroene aardedraad. Hoe het dan toch kan dat een perilex aansluiting meer vermogen kan leveren? Doordat er van de blauwe en bruine draad niet één, maar twee aanwezig zijn. Er wordt dus dubbele stroom geleverd, waardoor ook zware apparaten in huis goed hun werk kunnen doen.

Is perilex hetzelfde als krachtstroom?

Perilex wordt vaak vergeleken met krachtstroom. Dit is inderdaad logisch, omdat beide aansluitingen meer vermogen leveren dan een standaard stopcontact. Helemaal hetzelfde is het echter niet. Voor krachtstroom moet namelijk een speciale installatie aanwezig zijn in de groepenkast. In woonhuizen komt u dit bijna nooit tegen. Bij bedrijven is het echter de normaalste zaak van de wereld. Nu bent u vast en zeker benieuwd hoe het kan dat kookplaten in woonhuizen dan toch kunnen werken. En hier komt de perilex aansluiting om de hoek kijken. Een perilex aansluiting wordt namelijk altijd aangesloten op twee groepen. Hierdoor kan de elektrische installatie in de stroomvraag voorzien wanneer dit nodig is.

Zelf perilex aansluiting plaatsen?

Stap jij over van het koken op gas naar inductie of keramisch? Dan is een perilex aansluiting noodzakelijk. Indien jij jarenlang op gas hebt gekookt, is deze ongetwijfeld niet aanwezig. Jij moet deze aansluiting dus eerst realiseren. Ten eerst moet er een speciaal stopcontact achter uw kookplaat geïnstalleerd worden. Deze moet vervolgens met behulp van de juiste kabels aangesloten worden op de zogeheten kookgroep in de meterkast. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gedaan wordt, want anders werkt het niet. Wil jij er zeker van zijn dat uw perilex aansluiting werkt? Doe dan een beroep op een elektricien.

 

 

Call Now Button