De kans dat de bliksem tijdens een storm op uw woning inslaat lijkt heel klein. Als u echter weet dat er in België per jaar gemiddeld 250.000 blikseminslagen zijn, dan gaat u hier wellicht anders over denken. Het kan best overkomen dat de bliksem op uw woning of in de nabije omgeving inslaat en dit zal vrijwel zeker schade tot gevolg hebben. Schade bliksemslag kan zo erg zijn dat er brand uitbreekt. In het minste geval is er sprake van een overbelasting van alle elektrische apparaten die op het stroomnet van uw woning zijn aangesloten. Dit komt omdat de spanning van een blikseminslag via kabels die in de grond liggen uw woning bereiken. Indien u met dergelijke schade na een blikseminslag te maken heeft, dan kunt u de elektricien inhuren om u te helpen met het repareren.

Schadelijke effecten van overspanning

Een bliksem is een plotselinge ontlading van spanning die zich in de wolken van een storm heeft opgebouwd. Indien de situatie zich voordoet schiet een bliksemschicht naar beneden, totdat deze een punt heeft bereikt om op in te slaan. Als dit inslagpunt zich vlakbij uw woning bevindt zal u zeker schadelijke effecten ondervinden van de blikseminslag. De schade aan de elektrische apparaten in uw woning worden veroorzaakt door een plotselinge grote overspanning. Indien deze overspanning via het stroomnetwerk elektrische apparaten weet te bereiken dan zullen zij dit waarschijnlijk funest zijn. De elektricien kan bij schade door blikseminslag bij u langskomen om te kijken of er nog apparaten te repareren zijn. Tevens zal na een inslag van bliksem de elektriciteit in de gehele woning uitvallen. De elektricien kan ervoor zorgen dat u hier weer de beschikking over krijgt.

Voorzorgsmaatregelen blikseminslag schade

Schade na een blikseminslag kunt u met enkele voorzorgsmaatregelen voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld slim om de stekkers van elektrische apparaten uit de stopcontacten te trekken als u een storm dichterbij hoort komen. Een andere maatregel die u uit voorzorg kunt nemen om blikseminslag schade te voorkomen is een overspanningsbeveiliging op de stekkers aanbrengen. Ook de essentiële onderdelen van het elektriciteitsnetwerk in uw woning moet hiertegen beveiligd zijn.

Call Now Button