Vroeger werden alle woningen voorzien van een niet-geaard stopcontact. Regelmatig kwam het voor dat stopcontacten verbonden werden met waterleidingen, om een te grote hoeveelheid elektriciteit af te voeren naar de aardbodem. Tegenwoordig wordt dit echter niet meer gedaan. Alle huizen worden vandaag de dag namelijk voorzien van geaarde stopcontacten. Heeft u nog stopcontacten zonder aarde? Overweeg deze dan eens te vervangen. Voordat u overgaat tot vervanging, wil je ongetwijfeld weten waarin de twee genoemde stopcontacten van elkaar verschillen. Dit vertellen wij u in onderstaande tekst.

Extra draad voor afvoeren stroom bij overspanning

Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad. Indien er geen sprake is van overspanning, doet deze draad niets. Slaat de bliksem echter in of ontstaat er kortsluiting? Dan treedt de aardedraad pas in werking. Deze draad voert de extra hoeveelheid stroom die vrijkomt in dat geval af naar de aarde. Zo wordt voorkomen dat elektrische apparaten, schakelaars en stopcontacten onder spanning komen te staan.

Alleen geaarde stekkers kunnen in een geaard stopcontact

Heeft u een geaard stopcontact? Dan kunt u hier alleen maar een geaarde stekker in doen. Dit is een stekker met twee inkepingen aan de bovenkant. Hier vallen de twee metalen pennetjes van een geaarde wandcontactdoos precies tussen. Heeft u een geaarde stekker en past deze zonder moeite in het stopcontact? Ga er dan niet klakkeloos vanuit dat het ook een geaard stopcontact betreft. Een geaarde stekker kan namelijk ook zonder problemen in een niet-geaarde wandcontactdoos. Andersom is dit niet het geval. Door de metalen pennetjes boven en onder kan een elektrisch apparaat zonder geaarde stekker niet in het stopcontact gestoken worden.

Laat niet-geaarde stopcontacten vervangen

Zoals u kon lezen zijn geaarde stopcontacten een stukje veiliger dan niet-geaarde exemplaren. Dit doet u er mogelijk toe besluiten u niet-geaarde stopcontacten te vervangen. Een goede keuze, maar dit is wel even wat werk. Er moet ten eerste een aarderail worden aangesloten in uw meterkast. Ten tweede moet er een geelgroene aardedraad getrokken worden naar de wandcontactdozen in uw woning. En tot slot moeten er ook nog nieuwe stopcontacten komen. Een aardedraad is namelijk alleen aansluitbaar op geaarde stopcontacten. Lijkt het u niet verstandig deze klus zelf uit te voeren? Neem dan gewoon contact op met een elektricien. Hij kan ervoor zorgen dat u binnen de kortste keren over geaarde stopcontacten beschikt!

Call Now Button